برای ساخت ساختمانها یا استفاده در صنعت انواع مختلفی از پروفیلها استفاده میشوند که یکی از پرکاربردترین آنها پروفیلهای ناودانی هستند. این نوع از پروفیلها کاربردهای متعددی دارند و به همین علت در انواع مختلفی هم تولید میشوند. در ادامه به بررسی انواع مختلف این پروفیل و کاربرد آنها میپردازیم.
بررسی پروفیل ناودانی
پروفیلها یکی از مقاطعی هستند که کاربرد بسیار زیادی صنعت و ساختمان سازی دارند. یکی از پرکاربردترین این پروفیلها ناودانی است که ازنظر شکل ظاهری شبیه به حرف U انگلیسی است و دارای انواع مختلفی است. انواع مختلف این پروفیلها هرکدام دارای مشخصههای منحصربهفرد خود ازجمله وزن، ابعاد، استانداردها و غیره هستند. به علت این تفاوت در مشخصههای ساختاری قطعاً کاربرد انواع گوناگون این مقاطع نیز با یکدیگر فرق دارند. در ادامه به بررسی انواع این چروفیل پرداخته و کاربردهای آن را شرح میدهیم. با ما همراه باشید.
ناودانیها چه کاربردهایی دارند؟
این محصول دارای کاربردهای مختلفی هستند که هم در ساختمان سازی و هم در صنعت کاربرد دارند. شکل ظاهری این مقاطع سبب شده است تا آنها کاربردهای گوناگونی در همهی زمینهها داشته باشند. ازجمله کاربردهای این پروفیلها در صنعتهای ساختمانی میتوان به ساخت انواع تیرها، ستونها و خر پاها اشاره کرد. علاوه بر این انواع کوچکتر این مقاطع در ساخت کرکره برای مغازهها هم مورد استفاده قرار میگیرند. از دیگر کاربردهای این پروفیلها میتوان به استفاده از آنها در نما ساختمانها اشاره کرد. نوعی از این پروفیلها که از جنس آلومینیوم است برای اجراهای نماهای مدرن در سازهها بهعنوان زیرسازی کاربرد فراوانی دارد. همچنین از آنها در ساخت انواع مختلف ماشینآلات صنعتی، ساخت چهارچوبهای درب و پنجره در ساختمانها، مرمت سازههای معماری، در ساخت تجهیزات ساختوساز، ساخت تجهیزات دریایی و غیره بهره گرفته میشود.
انواع پروفیلهای ناودانی کدام هستند؟
ناودانیها انواع مختلفی دارند که عبارت هستند از: پروفیل ساده، پروفیل مشبک، پروفیل UNP، پروفیل آلومینیومی و غیره. در ادامه به توضیح هریک از اینها میپردازیم.
ساده
این نوع از پروفیلها به کمک ورق گرم ساخته میشود و این توانایی را دارد که به صورت سرد و یا گرم گالوانیزه شود. این مقاطع در ابعاد مختلفی به تولید میرسند که عبارت است از هشت، ده، دوازده، چهارده و شانزده. همچنین این نوع از پروفیلها در دو ارتفاع مختلف بین سی تا چهارصد میلیمتر ساخته میشود. این دسته از پروفیلها در ساختن پلهای باربر، مصرفهای صنعتی، تجهیزات ماشینسازی و غیره مورداستفاده قرار میگیرند.
مشبک
این نوع از مقاطع با کمک ورق گرم ساخته میشوند و به روش گالوانیزه ساخته میشود. این پروفیلها نیز کاربردهای گوناگونی دارند که ازجملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: سازههای با وزن پایین فولادی، برای نصب کردن سنگها به روش خشک، برای ساخت و تولید قفسههای فولادی که بسیار محکم نیز هستند.
آلومینیوم
یکی از پرمصرفترین انواع این مقاطع پروفیل آلومینیومی است که در صنعت بسیار پرکاربرد است. از جمله استفادههای این نوع از پروفیلها میتوان به این موارد اشاره کرد: ساخت سازههای ساختمانی، ساخت انواع مختلف درب و پنجره و چارچوبها، برای ساخت دکوراسیونها و ساخت نماهای آلومینیومی در سازهها و غیره … .
این دسته از پروفیلها دارای مشخصههایی هستند که در ادامه به بیان آنها میپردازیم:
- این مقاطع آلومینیومی دارای وزن بسیار پایینی هستند.
- در مقابل خوردگی بهخوبی مقاوم هستند به همین دلیل دارای طول عمر نسبتا بالایی هستند.
- بسیار انعطافپذیر هستند و میتوان به راحتی از آنها استفاده کرد.
- بهخوبی میتوان شکل آنها را تغییر داد برخلاف برخی از پروفیل ها و مصالح دیگر که نیاز به فرآیندهای سختی برای تغییر شکل دارند.
با توجه به این خصوصیات گفته شده پروفیلهای آلومینیومی درجاهایی که به وزن کم و درعینحال مقاومت بالا در مقابل خورده شدن نیاز است مورد استفاده قرار میگیرند. ازجملهی این موارد میتوان به ساختن شاسی برای تریلرها و انواع کشندهها، ساخت چهارچوبها و غیره استفاده میشود.
UNP
این نوع از مقاطع که به نام ناودانی اروپایی هم شناخته میشوند یکی دیگر از انواع این پروفیلها هستند که خارج از کشور وارد میشوند و در مقایسه با بقیهی انواع این مقاطع از وزن بیشتری برخوردار هستند. این دسته از پروفیلها عموماً در پروژههای خیلی عظیم و یا پروژههای صنعتی که در ساخت آنها باید از این نوع از پروفیلها استفاده شود مورد استفاده قرار میگیرند. علت وزن زیاد این پروفیلهای اروپایی این است آنها در مقایسه با سایر انواع پروفیلها دارای ضخامت بیشتری هستند.
سایر انواع ناودانی
از پروفیل ناودانی در ساخت سقفهای شیروانی نیز استفاده میشوند. دو نمونه از این پروفیلها عبارت هستند از: پروفیل آبرو لندنی و پروفیل شیروانی. در ادامه به توضیح مختصری در مورد پروفیل آبرو لندنی میپردازیم.
پروفیل آبرو لندنی
اگر در هنگام بارش برف یا باران آبی که روی سقفها جمع میشود تخلیه نشوند سبب بروز مشکلات زیادی میشود. در این مواقع لازم است از پروفیل آبرو لندنی بهره گرفته شود تا از بروز این مشکلات جلوگیری شود. جنس این پروفیل از مواد یو پیویسی است و برای منتقل کردن آب باران یا برفی که در سقفها جمع شده است به کار میرود. البته نوع سقف باید شیبدار باشد. مزیت استفاده از این نوع پروفیل این است که از خیس شدن عابرانی که در زیر این سقفها تردد میکنند جلوگیری میکنند. اما علت اینکه این دسته از پروفیلها را به نام آبروی مخفی نیز میشناسند این است که یک بخش از آبرو در بخش انتهایی سقف قرارگرفته که آبها در آن جمع میشود و سپس از یک بخش دیگر به بیرون هدایت میشود.
برای ساختن این نوع از مقاطع از مادهای به نام اکسید تیتانیوم بهره گرفته میشود. تفاوت این نوع از پروفیلها با انواع گالوانیزه این است که پروفیلهای گالوانیزه باگذشت زمان دچار پوسیدگی و فرسایش میشوند اما آبروی لندنی حتی وقتی در مجاورت رطوبت زیاد هم باشد بازهم دچار پوسیدگی نمیشود. از این نوع از مقاطع در ساخت آلاچیقهایی که دارای سقفهای شیبدار هستند، در ساخت ساختمانهایی سقف شیبدار دارند، در ساخت فلاشینگ های قوسی یا هلالی و غیره استفاده میشوند.